Wat komt er allemaal kijken bij het aanschaffen van een vogel.
Overwegingen vooraf:
Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten vogels te koop bij kwekers en handelaars en in vogel en dieren speciaalzaken. De ene vogel is nog mooier en interessanter dan de andere. Voor een beginnende vogelhouder is het niet eenvoudig om uit het enorme aanbod een verantwoorde keuze te maken. Alle vogels hebben hun eigen specifieke voeding en verzorging eisen nodig. Er zijn vogels die met weinig tevreden zijn, maar er zijn er meer die speciale verzorging nodig hebben. Voordat U een vogel aanschaft om zijn mooie uiterlijk of gedrag of zang moet U weten wat er bij de verzorging en voeding van deze vogels komt kijken. Sommige vogels, papegaaien bijvoorbeeld hebben erg veel aandacht nodig. Andere kunnen behoorlijk luidruchtig zijn, wat problemen met omwonende kan geven of stellen hoge eisen aan voeding en huisvesting. Bepaalde vogels kunnen uitstekend functioneren in de huiskamer als gezelschapsdier, terwijl andere vogels beter gedijen in een grote beplante buitenvolière met hun soortgenoten. Zo heeft iedere vogel zijn eigen eigenschappen. Om teleurstelling te voorkomen zou het verstandig zijn om vooraf deze eigenschappen goed te bestuderen.
Waar moet U op letten bij de aanschaf:
Of U nu uw nieuwe vogels aanschaft bij een dierenspeciaalzaak of een kweker, U moet altijd alert zijn op eventuele onderliggende problemen. Let allereerst op het gedrag van de vogel, al te zenuwachtig gedrag, maar ook apathie is geen best teken en ook vogels die stereotiepe gedragingen tentoonspreiden, kunt U beter laten waar ze zijn. Het verenpak moet glanzen en goed aanliggen en de vogel mag blijk geven aan jeuk of ongemak. Dit kan namelijk wijzen op een aanwezige parasiet. Let op de snavel, deze moet de juiste vorm hebben. Bij sommige vogels groeit de snavel niet op de juiste manier en slijt als gevolg hier van niet gelijkmatig af. Tel ook de teentjes een of meer teentjes minder zijn vaak het gevolg van agressieve kooigenoten of vrieskou en hoewel dit in lichten gevallen weinig kwaad kan, is zo’n verminking erg ontsierend. Blijf ook van vogels af die duidelijk naar lucht zitten te happen of hun ogen opvallend vaak dichtknijpen of maar half open houden. Neem de vogel in de hand en bekijk de omgeving rond de anus. Deze moet schoon zijn en er mogen geen plakkerige of natte veertjes te bespeuren zijn of resten van uitwerpselen. Bevoel het borstbeen, vogels met een uitstekend borstbeen kunt U beter niet aanschaffen en het zelfde geld voor vogels met een opgezette buik of waarvan de huidskleur blauwachtig is. Bepaalde ziekten en aandoeningen komen voor bij bepaalde vogelsoorten. Het zou goed zijn als U op de hoogte was van deze euvels, zodat U ze bij de vogels kunt herkennen. Daarnaast zijn er ook ziektes die erg moeilijk of op het oog helemaal niet herkenbaar zijn.(meer informatie over ziekte zie website) Het is dan ook van het grootste belang dat U uw aankoop doet op een vertrouwd adres of iemand mee neemt die verstand van zaken heeft. Wilt U vogels aan gaan schaffen waar U mee wil gaan kweken, dan zou U het beste kunnen starten met niet verwante vogels. Schaf dan ook nooit nestbroer en zus aan, maar vogels uit verschillende nesten. Een serieuze kweker zal U geen verwante vogels aansmeren wanneer U uw voornemen kenbaar maakt.
De prijs:
De prijs van vogels is van een aantal factoren afhankelijk. Een betrekkelijke zeldzame soort is vele malen duurder dan een soort die veel voorkomt. Wanneer er een invoerverbod geldt, of het land waar ze oorspronkelijk vandaan komen een uitvoerverbod op de soort heeft uitgevaardigd of de soort moeilijk te kweken is, ziet U dit terug in de prijs. Een schaars aanbod van een bepaalde soort waar relatief veel vraag naar is, voert de prijs vaak ook merkbaar op. Dit gebeurt regelmatig als er een nieuwe kleurmutatie optreedt. Het omgekeerde komt ook vaak voor, een vogelsoort die betrekkelijk eenvoudig te kweken is en dus veel voorkomt, is meestal goedkoop. Een goed voorbeeld hiervan is de zebravink. Bij zangvogels is meestal het geslacht de prijsbepalende factor. Voor (zingende)mannetjes van de soort is meer animo dan voor de vrouwtjes, die alleen voor kwekers van belang zijn. Ook het seizoen kan invloed op de prijs hebben. In de nazomer wordt soms een lagere prijs gevraagd, omdat er dan erg veel jonge vogels zijn en er dus veel aanbod is. Ten slotte zijn er veel vogelsoorten die in een bepaalde kleurslag of lichaamsvorm gekweekt worden. Mooie vertegenwoordigers van hun kleurslag of kweekvorm zijn duurder dan dieren die het in kleur, bevedering of lichaamsbouw laten zitten.
Een vogel als gezelschapsdier:
Onder de vele vogelsoorten is er een flink aantal dat geschikt is als gezelschapsdier. Bekenden vogels die veel als gezelschapsdier gehouden worden zijn een aantal papegaaien, kaketoes beo’s en grasparkieten. De keuze voor de ene of andere vogel is heel persoonlijk. De ene valt op het hondsbrutale karakter van de agapornis en een ander valt op gekwetter en de talrijke kleuren van de grasparkieten. Gaat u voorkeur uit naar een vogel die van nature erg sociaal is ingesteld, weet dan dat deze in ruil voor zijn affectie en gezelschap erg veel aandacht van zijn eigenaar nodig heeft. De aandacht die met namen een papegaai of kaketoe vraagt aan zijn mensen is heel goed vergelijkbaar met de aandacht die een hond als huisdier nodig heeft. Bij verwaarlozing van deze belangrijke behoefte zien we vele karakterstoornissen ontstaan, zoals zelfverminking en krijsen. Mensen die niet veel tijd hebben voor hun huisdier of van zichzelf weten dat ze niet iedere dag opnieuw de voldoende aandacht aan hun huisdier kunnen geven, zouden in het belang van het dier en zichzelf beter een andere vogelsoort kunnen kiezen. Ook mensen die hele dagen moeten werken, kunnen beter afzien van een sociale vogel als gezelschapsdier. Vindt U het gedrag en uiterlijk bij voorbeeld bij papegaaien of parkieten erg aantrekkelijk maar hebt U niet voldoende tijd om het dier alle aandacht te geven die het dier nodig heeft, dan zou U kunnen overwegen om een koppel van deze vogelsoort te kunnen nemen.
Aandacht punten bij aanschaf van een gezelschapsdier:
Wanneer U een vogel als huisdier wilt aanschaffen, let er dan wel op dat de vogel jong is. Zo nu en dan worden er oudere vogels als gezelschapsdier te koop aangeboden, maar wanneer ze het nooit gewend zijn geweest om in een gezin te leven, is de kans erg groot dat het nooit de tamme vogel zal worden die U gewenst had. Bij vele parkieten en papegaaien is de jonge leeftijd van een vogel te zien aan de snavel, die dan gedeeltelijk nog een zwarte kleur heeft. Ook egaal donkere ogen, dus zonder witte of roodbruine iris, wijzen bij veel van deze soorten op hun jonge leeftijd. Deze stelregels gaan echter niet altijd op. Hebt U weinig kennis van vogels, neem dan altijd iemand mee die u kan adviseren, of koop anders uitsluitend uw vogel bij een vertrouwd adres, bijvoorbeeld een kweker die bij zijn of haar vereniging goed bekend staat. Een goede kweker laat de oudervogels de jongen opvoeden. Als de kweker de oudervogels niet de gelegenheid geeft hun jongen op te voeden met als reden de jongen later te kunnen verkopen als handtamme huisvogels dan is deze kweker geen goede kweker maar een broodfokker !!! Een voordeel hiervan is dat de vogels al op hele jonge leeftijd gewend raken aan mensen en hen als soortgenoten accepteren. Ze zijn dus niet bang voor mensen en worden snel vertrouwelijk met hun nieuwe eigenaar. Het met de hand groot brengen heeft ook zijn nadelen, er wordt ingegrepen in het natuurlijke broed en zorggedrag van de vogels. Er is een gerede kans dat door de mensen groot gebrachte vogel er later moeite mee heeft zijn nageslacht groot te brengen, wanneer deze vogel al een soortgenoot als partner accepteert. Wanneer U graag eens wilt kweken met een papegaai of grote parkiet kunt U beter een vogel aanschaffen die door zijn of haar ouders is groot gebracht. Het is wettelijk in Nederland niet toegestaan om deze jonge vogels van oudervogels te scheiden voordat deze vogels zichzelf zelfstandig kunnen redden en een minimale leeftijd hebben bereikt.
Volièrevogels:
Bij het samenstellen van een groepje vogels voor u volière zijn er een aantal punten waar U op moet letten. Zo is het allereerst van belang dat de vogels die U uitzoekt het samen goed kunnen vinden. In de regel houdt U geen kromsnavels, parkieten, kaketoes, agaporniden of papegaaien samen met andere vogel soorten. Deze vogels kunnen schuwere en zwakkere vogels het leven behoorlijk zuur maken. Houd er daarnaast rekening mee dat er voldoende ruimte moet zijn voor alle vogels. Bepaalde soorten vogels vinden het prima om dicht op elkaar te leven, maar er zijn er ook die territoriaal zijn aangelegd en vooral in de kweektijd onrust geven in de volière. Houdt U bijvoorbeeld kwartels op de bodem van U volière, dan kunt U beter geen soorten aanschaffen die eveneens laag bij de bodem nestelen. De soorten hebben dan in het kweekseizoen te veel hinder van elkaar. Denk er ook aan dat het voeder en drinkplaats niet in het territorium van een stel vogels kan liggen, die andere vogels verhinderen daar te komen eten en drinken. Bij een gemengde samenstelling zijn meerdere voeder en drinkplaatsen maar ook meerdere nestkastjes nodig. Vogels zijn en blijven echter individuen. Zo zijn niet alle vogels die tot een vreedzame soort behoren even verdraagzaam en andersom komt eveneens voor. Let ook op de overige wensen en eisen die de vogels stellen. Vogels die probleemloos overwinteren in een onverwarmd nachthok kunt U eventueel plaatsen bij warmtegevoelige vogels maar het maakt het er allemaal niet gemakkelijker op. Plaats vogels die graag de groene beschutting opzoeken, niet bij vogels die bekend staan als slopers van planten. Beter is het om de keuze zo veel mogelijk te beperken tot vogelsoorten die ongeveer de zelfde eisen stellen.