Vogelbenodigdheden.
Bodembedekkers.
Papier, kranten, karton of golfkarton kunnen we ook gebruiken als bodembedekker. Dit kost weinig en het stoft niet. Van deze vier soorten is het krantpapier en het golfkarton wat het beste absorbeert.
Vogelringen doen we om de poot van de vogel om deze te herkennen/kenmerken. Hier staan drie soorten ringen beschreven, de vaste voetring, knijpring en de splitring. Het ringen van vogels is dat verplicht? Ja, en nee, In de wet staat geschreven dat Europese cultuurvogels/beschermde vogels voorzien moeten zijn van een goed gekeurde vast voetring. Deze voet ring moet op de juiste manier omgedaan worden als het jonge tussen de 6 en 10 dagen jong is. Voor andere vogels is het niet verplicht maar is het wel raadzaam als men er echt mee gaat kweken of tentoonstellingen met wil gaan doen. Let op elk soort en/of ondersoort heeft zijn eigen maat ring.
Splitringen zijn kunststof ringentjes (open ring) waar allen een nummer op staat (volgnummer). Men kan deze ringen met een bijgeleverd lepeltje om de poot doen en later eventueel weer afdoen. Op de ringen staat niet zoveel informatie als op de vaste voetring, er is zoal geen kweeknummer of jaartal te vinden. De ringen zijn ook maar voor tijdelijk bedoeld om bijvoorbeeld in de broedperiode, elk koppel een ander kleurtje te geven. Deze ringen zijn in twaalf kleuren te verkrijgen zoals Zwart, Wit, donker en licht blauw, donker en licht groen, Rood, Oranje, Paars, Geel, Rosé en Bruin. Het aanschaffen van deze ringen kun je gewoon bij een dierenspeciaalzaak, vogelbeurs of tentoonstelling (foto 1, 2 )
Knijpringen zijn gemaakt van Aluminium, zijn in verschillende kleuren en maten te verkrijgen. Het ringetje is alleen voorzien van een volgnummer. De knijpring is net als de splitring een tijdelijk ringetje, wat je makkelijk om het pootje van de vogel kunt bevestigen. Je pakt de ring vast tussen duim en wijsvinger met de andere duim en wijsvinger trek je met je nagels het ringetje open, zover dat het makkelijk om de vogelpoot heen gaat zonder het zaakje te beschadigen of te bezeren. Eenmaal om de poot kan men het ringetje weer goed dichtknijpen. Mocht dit niet lukken dan kan men gebruik maken van een klein tangetje (foto 3).
De vaste voetring is een ring die helemaal gesloten is en niet anders omgedaan kan worden als een vogel 6 tot 10 dagen jong is. Deze ringen zijn gemaakt van Aluminium of RvS. De ringen zijn voorzien van drie nummers bijvoorbeeld RJ27 -18 ’07. RJ27 dat is het nummer van de persoon/kweker die de vogel gekweekt heeft (kweeknummer). 18 is het volgnummer dit kun je zelf aan geven met het ringen bestellen. Bijvoorbeeld dat je je ringen genummerd wil hebben van 1 tot 99 en ’07 is het jaar dat de vogel geboren is. Elk jaartal heeft ook zijn eigen kleur. Bij het ringen bestellen moet je dus al een schatting maken hoeveel jonge vogels je ongeveer verwacht. Verwacht je 25 jong dan heeft het weinig zin om 50 ringen te bestellen, want dan klopt het jaartal voor het volgende jaar niet meer als je de overige ringen op wil maken. Deze ringen zijn niet te koop in een dierenspeciaalzaak, je moet bij een vogelvereniging zijn en daar kun je ze bij de ringencommissaris bestellen, ze worden dan via de bond aangeleverd bij de vereniging. Hoe men zo’n voetring aan doet, staat verder op de website beschreven met foto’s en filmpje (foto 4).