Het bouwen van een volière.
Hieronder staat beschreven hoe de gang van zaken was tijdens de bouw van mijn volière. Wil hier ook met duidelijk maken dat er best veel bij komt kijken en als je er niet goed over na denkt je er later spijt van kunt krijgen. Wie weet doe je ideeën op, waar je nog nooit aan gedacht had.
Het is echt niet zo van: we gaan even een kooi in de tuin neerplanten!!
(Druk op de rode tekst voor meer info en foto's)
Voor je een volière gaat bouwen moet je eerst goed weten dat je er tijd, geld en ruimte voor hebt. Dit hangt af van wat voor materialen je gaat gebruiken, wat voor vogels en hoe groot de volière gaat worden.
Als je dan zover bent dat dit allemaal duidelijk is zijn er nog een paar heel belangrijke dingen die goed duidelijk en eventueel geregeld moeten zijn.
Informeer bijvoorbeeld bij uw gemeente afdeling Bouw en Woningtoezicht naar de plaatselijke bouwvoorschriften. Als volgens de gemeente een bouwvergunning nodig is, dient men een bouwvergunning aan te vragen en een bouwtekeningen aan te leveren. Ook al woont U in een huurwoning raad ik U aan om het huurcontract eens goed door te lezen, of neem contact op met de verhuurder waar U het huis van huurt. Ook is het wel zo netjes dat je de buren even laat weten wat je allemaal van plan bent. Dit allemaal om later problemen te voorkomen.
Na dit allemaal goed afgerond te hebben kan men beginnen met de bouw van de volière.
Zoals eerder besproken wist ik dat ik er geld, tijd en ruimte voor had. Ook wist ik wat voor vogels ik wilde gaan houden en wat voor materialen ik ging gebruiken.
Ik heb gekozen voor een strakke en onderhoudvriendelijke volière. Wat me ook aardig gelukt is vind ik zelf. Ik heb eerst een goed plaatsje uitgekozen waar zowel zon en schaduw aanwezig is en de vogels dus voldoende licht zullen hebben.
Na het uitzetten van de plaats waar de volière moest komen ben ik begonnen met uitgraven van zwart zand. Ik heb de plaats twee scheppen diep uitgegraven en toen weer opgevuld met geel/wit zand tot 10cm onder het maaiveld. Daarna heb ik de plaats paar keer vol laten lopen met water, zodat de grond goed aangewaterd werd en voldoende dichtheid had om later verzakkingen of scheuren tegen te gaan.
Daarna ben ik begonnen met de bekisting te maken, gewoon met houten planken van 10 cm breed met voldoende houten paaltjes erachter. Toen de bekisting geplaatst was zowel haaks,waterpas en aan zijn afmetingen voldeed heb ik het zand in de fundering afgereden met een rei tot 10cm onder bovenkant plank/bekisting. Heb daarover goede dikke plastic gelegd. Ik had nog wat oude trottoir tegels liggen die ik in stukken heb geslagen en verdeeld heb over het plastic met een afstand van ongeveer 40 tot 50 cm. Daarboven op zijn de vlechtmatten/betonnetten gekomen, heb daar 8mm voor gebruikt (had ook met 6mm gekunt maar had dit nog liggen). Helaas waren het in mijn geval stukken mat, die ik één maas heb laten overlappen en met vlechtdraad aan elkaar heb gevlochten. In één hoek wat later de buiten kooi is had ik een bouwemmer ingegraven tot 10 cm boven het geel/witzand. Deze emmer heb ik twee dagen na het beton storten verwijderd. In dit gat komt later de emmer weer terug, waar ik het water met een trekker in kan doen tijdens het schrobben van de volière. Ook heb ik wat pvc pijpjes mee ingestort waar ik later eventueel takken in kan zetten. Dit heb ik als voorzorg gedaan, je weet maar nooit.
Toen was de tijd voor het beton, dit kun je op verschillende manieren doen. Eén je maakt het beton zelf, twee je bestelt het of haalt het zelf op bij een betoncentrale en vier, je kunt ook restbeton bestellen. Restbeton het woord zegt het al het is een rest partijtje van een ander adres kan van particulier zijn of van een bouwproject, maakt niet uit. Hoe werkt dit, je belt de centrale op en je besteld daar de hoeveelheid beton die je nodig hebt en je zegt erbij dat het liefst restbeton hebt. Dit is in de meeste gevallen geen probleem, maar nu komt het, er zitten ook nadelen aan. Uiteraard moet je je bekisting klaar hebben, je moet telefonisch bereikbaar zijn en nu komt ie ze kunnen je op elk moment van de dag bellen en dan moet je zorgen dat je zelf of iemand anders thuis is om die beton aan te nemen. Plus punt het scheelt je wel in de prijs.
Een dag na het storten van de vloer ben ik de muurtjes gaan stellen voor het metselwerk. Dit heb ik gewoon met latjes kunnen doen wand het muurtje werd maar drie lagen hoog. Omdat ik de bekisting nog had laten zitten kon ik daar alles op bevestigen. Het muurtje is gemetseld met sierklinkertjes die ze normaal voor sierbestrating gebruiken. Wel wat zwaarder als de gewonen metselsteen, maar wel sterker en nog een mooie gevlamde kleur ook. Maar ja, smaken verschillen natuurlijk. Ik heb het muurtje drie lagen hoog gemetseld. Ongedierte van onderuit maakt dus nu weinig kans met een betonnen vloertje en daarop een muurtje. Ook bijvoorbeeld pas uitgekomen kwartels die net zo groot zijn als een hommel maken geen kans om de volière te verlaten. Ook opspattend water/vuil van buitenaf blijft buiten de volière.
Voor ik begon met het houten frame heb ik eerst alles twee keer goed in de grondverf gezet. Ik ben begonnen met het achterste gedeelte en daarna het voorste. Het achterste gedeelte heb ik 7cm hoger gemaakt i.v.m. het afwateren van het dak. Deze delen heb ik prefab gemaakt dus niet op het muurtje aan het bouwen gegaan. Na de twee delen gemaakt te hebben heb ik de twee delen los op het muurtje gezet en met wat latten tijdelijk aan elkaar gemaakt zodat het zaakje rechtop bleef staan. Daarna heb ik de zijkanten en één tussen wandje gemaakt, zodat het achter en voorste gedeelte aan elkaar kwam. Ook de balkjes van het dak zorgde voor één geheel. Het hele frame is van hardhout gemaakt, de horizontale delen zijn aan de bovenzijde wat afgeschuind zodat er geen water op blijft staan. Ook de onderste balk die twee cm breder is als de rest en het muurtje heb ik voorzien van een water holletje, zodat je een lekdorpel creëert. Hierdoor is de kans veel kleiner dat er water onder het houtwerk komt en voor houtrot zorgt. Tussen het houtwerk en het muurtje zit ook DPC, dit is een plastic folie die voorkomt dat het hout water opzuigt wat in het muurtje zit na een regenbui.
Het frame is dan klaar en heb het toen over het muurtje naar de rechter kant geschoven om aan de linkerkant Damwandplaten te kunnen bevestigen. Hier kon ik later niet meer bij dus moest ik dit ineens goed voorzien. Toen de zijkant klaar was met damwand heb ik het geheel op zijn plek gezet en vast geboord op het muurtje. Daarna is de achterkant dicht gemaakt ook met damwandplaten.
Na het dicht maken van de achter en zijkant heb ik enkele aluminium gootbeugels geplaatst waar later de goot in ging. Het dak heb ik geheel voorzien met polycarbonaatplaat. Dit is een doorzichtige kunststof plaat die uit verschillende lagen is gemaakt. In deze lagen zit lucht zodat de platen ook isolerend werken. Deze platen zijn in verschillende diktes verkrijgbaar en hebben een Extreem hoge slagvastheid en zijn nagenoeg onbreekbaar. 250 x sterker dan glas in een zelfde dikte. Sommige mensen houden hun volière boven open, leuk dat de vogels soms een regenbuitje mee kunnen pikken, maar heb je wel eens gedacht aan uitwerpselen van vogels uit de natuur dat brengt een groot besmettings gevaar voor je vogels mee.
Het was februari en het vroor snachts nog steeds. Omdat ik toch ondanks de tempratuur door wilde gaan heb ik de andere zijde en voorkant tijdelijk dicht gemaakt met een bouwzeil. Een kacheltje erbij en het was weer goed te doen. Ben toen begonnen om er een smeervloertje in te leggen waar leiding en stroom door gaan. In de dagen dat de smeervloer moest drogen ben ik de deurtjes prefab gaan maken. Dit was niet de grootste klus maar één deurtje moest wel voorzien worden van isolatie. Ook heb ik in de deur van het nachthok een kijkluikje gemaakt. Voor ik het nachthok in ga kan ik het luikje openen en door het glas kijken of er iets aan de hand is.Niet dat je de deur ineens open trekt en voor verrassingen staat.
Ondertussen was het vloertje gedroogd en kon ik beginnen met het tegelvloertje. Het tegelvloertje heb ik gewoon gelijmd want ik had nu een mooie strakke ondergrond. Let wel op dat je goede elastische lijm gebruikt die ook voor buiten gebruik is.
Na de tegelvloer leggen ben ik aan het binnenhok begonnen. Deze heb ik dicht gemaakt met 10mm watervaste multiplex. Heb tussen de balkjes overal 5cm tempex gedaan zodat het geheel geïsoleerd is. Omdat de balkjes 7cm waren bleef er 2cm cm tussen de isolatie en buitenzijde over voor ventilatie, om houtrot of roestvorming van de damwand tegen te gaan. Dit moet kunnen ventileren i.v.m. warmte en koude bruggen (temperatuurverschillen).
Natuurlijk moest er ook een doorvlieggat komen zodat de vogels van binnen naar buiten kunnen. Mocht je dat ook willen maken, maak dan het gat minimaal 10 bij 10cm en zorg dat in de vliegopening een plaatje/bodem is dat een paar cm buiten de wand uitsteekt. Zowel in de binnen en buitenkooi. Nu kan de vogel rustig voor het gat landen en dan verder naar binnen lopen. Een vogel kan best in één keer door zo’n gat naar binnen of buiten vliegen, maar om problemen aan vleugels of wat dan ook te voorkomen kun je het beter zo oplossen. Dit vlieggat heb ik voorzien van een schuifbaar plaatje zo dat ik het binnenhok af kan sluiten van buiten. Dit heeft ook weer zijn voordelen, mocht je in de volière gaan broeden loop je niet het risico dat ze de nacht doorbrengen in het nachthok en hun nest onbemand achter laten, met gevolg dat er niemand op de eitjes of jongen zit wat misschien dan nog nodig is. Ook kan het makkelijk zijn als je een vogel moet vangen, de meeste zullen snel naar binnen vliegen, je doet het luikje dicht en het is voor jou een stuk makkelijker vangen. De vogels raken ook niet zo in de stress omdat er niet zo lang achter hun gejaagd wordt.
Na al dat schroeven, boren en getimmer kon ik beginnen aan de afwerking. Schilderen! PPfffffff Dit is niet mijn sterkste kant hihihi. Maar dit hoort er zeker wel bij want het is toch de afwerking van je volierè! Ik heb alles twee keer goed afgelakt met goede buitenverf wat ik elke 2 tot 3 jaar herhaal. De verf moet eigenlijk wel veel verdragen door het weer, warm, koud, droog, nat en door het schoon maken van de volière. Ook de ontlasting van de vogels kan wel eens stevig vast zitten en moet je toch behoorlijk schrobben om het eraf te krijgen.
Na het schilderen kwam ook nog iets belangrijks. Je voelt hem al aankomen GAAS. want je kunt nog zo’n mooie of duren vogels kopen er blijft er geen één tussen de balkjes zonder gaas. Er zijn verschillende gazen in de handel, gelast, verzinkt, geplastificeerd en dan nog in verschillende afmetingen. Als je met je framewerk aan de gang gaat moet je eigenlijk al weten wat voor gaas je gaat gebruiken. Dit hangt af van wat voor vogels je wilt gaan houden en welke eisen stel je aan het gaas. Want je snapt wel hoe kleiner de maas hoe dunner de draad en hoe kleiner de oppervlakte die het gaas kan overbruggen, om hem mooi, stevig, en strak te kunnen spannen. Je zult dus een extra dwarsbalkje moeten gebruiken om hem op deze manier te kunnen bevestigen. Ik heb voor de gelaste/verzinkte 19,0 mm 1,45 mm 100 cm gekozen en ook nog van een goed merk, want daar zit natuurlijk ook verschil in. Met dit gaas is het houden van tropen geen enkel probleem, en mocht je na enige tijd over stappen naar de parkietachtige vogelsoorten dan zit je in ieders geval met je gaas goed! Het gaas is ook lekker sterk, mocht er plotseling een voelbal, kat!? of kind aankomen dan zit er niet meteen een bult/bobbel op.
Ondanks de tempratuur buiten maar weer net boven nul was heb ik toch nog enkele zweet druppels los gelaten. Ik raad aan als je met dit gaas aan de gang gaat, dat je wel een paar extra handjes kunt gebruiken. Je bent er ook al snel achter dat het niet fijn aan je vingers voelt, met dat trekken aan die gaas. Ik had het ook snel gezien al geef ik het niet snel op. TIP!! TIP!! Ik heb een plankje/strookje hout gepakt van 30cm en heb daar drie ogen in gedraaid, verdeeld over de lengte van het plankje. Had nog een oude ijzeren handvat liggen van een of andere laden, die ik er aan de andere kant op heb geschroefd. De ogen een beetje open gebogen en toen kon ik de ogen in het gaas haken en trekken maar. Dit werkt een stuk prettiger, maar je moet je gaas wel paar cm langer afknippen dan dat nodig is. Door het trekken gaan de eerste paar mazen wat vervormen. Het gaas kun je op verschillende manieren bevestigen zowel met popnagels, krammen of schroeven met wat grotere kop. Het gaas was een hele klus maar maar toen ik klaar was, was het zeker de moeite waard!!
Na het gaas gemonteerd te hebben moest ik nog even de vloer/voegen inwassen en kon ik beginnen met het aan kleden van de volière. Omdat ik voor een betonnen vloer heb gekozen moest ik gebruik maken van planten in potten. Ook heb ik meteen gebruik gemaakt van de pvc pijpjes die ik in de vloer mee in had gestort daar heb ik dode takken ingezet die uit bomen zijn gewaaid of door sneeuwval afgebroken zijn. Heb er ook een dik klimtouw in gehangen wat uit een gymzaal vandaan komt. Het touw heeft een doorsnede van 40mm en is gemaakt van zuiver hennep. Dit klinkt raar maar er wordt veel gebruik van gemaakt. Heb ook een klimstok gemaakt met verschillende soorten doorsnede roesten/zitstokken. Doordat alle verschillende voorwerpen andere diameters hebben, nemen de pootjes telkens een ander houding enzo stimuleert men de teentjes/pootjes van de vogels. Om een nog duidelijker beeld te krijgen pak je de foto's erbij, onder het knopje mijn volieré in het menu.
Als laatste heb ik nog een systeempje gemaakt voor de wintermaanden. In de wintermaanden doe ik namelijk Windbreekgaas / Schaduwdoek / Winddoek voor de volière, zo zitten de vogels in de winter toch uit de wind en is het zo een stuk minder koud. Dit gaas/doek houdt de wind buiten de volière maar sluit het niet geheel af zodat het nog wel gewoon kan ventileren. Het enig nadeel is dat je de vogels niet meer kunt zien als het doek/gaas er voor zit. Het doek is wel een klein beetje doorzichtig maar niet genoeg om nog van je vogels te kunnen genieten. Sommige mensen sluiten hun volière geheel af met glas of plexiglas/acrylaatglas dan zal je snel zien dat je toch een vochtprobleem krijgt. De wintermaanden brengen al veel vocht mee dus maak dat het nog wel kan ventileren anders is de kans zeer groot dat er echt condensvorming op ramen en onderkant dak komt.
Hopelijk zijn er stukjes naar voren gekomen waar U gebruik van kunt maken als U op het punt staat om een volière te gaan bouwen. Mocht U zo ver zijn, heel veel succes met het bouwen!