Wat komt er allemaal kijken bij het kweken.
P.S oderaan de pagina kun je nog leuke foto's van mijn nestjes jonge vogels zien en wat er bijna fout ging bij de kweek van mijn kwartels.
Overwegingen voor de kweek:
Het kweken van vogels kan een interessante hobby zijn, die menigeen een levenlang blijft boeien. De meeste mensen beginnen met vogels die gemakkelijk kweken, maar heeft het kwekersvirus eenmaal bezit genomen van de vogelliefhebber, dan wordt er na een poosje omgekeken naar vogels naar vogels die meer uitdaging bieden. Er worden dan vogels aangeschaft die wat zeldzamer zijn of men gaat zich toeleggen op een bepaalde kleurslag of kweekvorm. Ongeacht het doel dat de kweker nastreeft, zijn er bepaalde basisprincipes die in acht gehouden moeten worden. Zo hoort de kweekkooi of de volière voldoende ruimte te bieden en zo ingericht te zijn dat de dieren zich erin thuis voelen en in de juiste stemming gebracht worden. De kweek vereist erg veel van de vogels en het spreekt voor zich dat de kweekkoppels aan de vooravond van het kweekseizoen in een uistekende conditie moeten verkeren. U bereikt dit door gezonde vogels aan te schaffen en ze het beste te bieden dat U ze kunt geven op het gebied van de huisvesting en voeding. Als het gaat om een speciale kleurslag of kweekvorm die U voor tentoonstellingen wilt inzenden, kunt U beter niet met dieren kweken die in het oog springende fouten hebben. Een goed kennis van de diverse standaards die op tentoonstellingen voor de vogels worden gehanteerd, is in een dergelijk geval onontbeerlijk. Ook de leeftijd van de toekomstige kweekvogels is van belang. Wanneer te jongen dieren voor de kweek worden ingezet, is succes vrijwel uitgesloten en het zelfde geldt voor vogels die te oud zijn. Hoe jong of oud een vogel mag zijn wanneer hij voor het eerst voor de kweek kan worden ingezet, varieert per soort. Vele kleine prachtvink soorten zijn op een leeftijd van 9 tot 10 maanden al inzetbaar, terwijl verschillende parkieten en papegaaiachtige een paar jaar oud moeten zijn.
Agressie tijdens de kweekperiode:
Niet alle vogels zijn even gemakkelijk in hun partnerkeuze. Het gebeurt nogal eens dat de vogels die U samen in een broedkooi of volière hebt gezet, het niet goed samen kunnen vinden. Hebt U een soort die bekend staat om zijn geringe verdraagzaamheid, blijf dan de eerste dagen in de buurt als U de partners bij elkaar hebt geplaatst. U kunt dan tijdig ingrijpen als het mis dreigt te gaan. Ook later kan het problemen geven als een van de partners wel en de ander nog helemaal niet in de broedstemming is. Agressie tijdens de paartijd gaat meestal uit van de mannetjes. Het jagen op elkaar kan dan desastreuze gevolgen hebben. Wanneer U de vogels dagelijks observeert, kunt U ze tijdig uit elkaar halen. Soms werkt het ook om bij de agressieve vogels één van de vleugels te kortwieken. Door deze tijdelijke handicap is de vogel niet zo wendbaar en snel. Agressie is vaak van tijdelijke aard en duurt evenlang als het vrouwtje nodig heeft om in paarstemming te komen, wanneer het vrouwtje althans niet te jong is.
Voorbereidingen:
Zorg voor een omgeving die de dieren op hun gemak en dus in kweekstemming brengt. Voor de ene soort is een dicht begroeide Volière zonder andere vogels in de buurt een must, terwijl andere soorten probleemloos samen in een beperkte ruimte het ene na het andere nest grootbrengen. Op beschutte plaatsen in de buitenvolière en in het nachthok hebt U op verschillende plaatsen nestkastjes of nestkorfjes stevig bevestigd. Als stelregel geldt dat U altijd meer nestkastjes moet ophangen dan er paartjes in de Volière zijn,zodat strijd rondom een geliefd nestelplaatsje tot een minimum beperkt wordt. Schaf alleen nestkastjes aan die qua maat en materiaal geschikt voor de soort die U kweekt. Duiven bijvoorbeeld prefereren open schalen of plateaus, terwijl andere soorten liever in een aan alle zijden gesloten nestkast broeden. Het is ideaal wanneer U nestkastjes gebruikt die U gemakkelijk aan de bovenkant kunt openen, zodat U het al dan niet uitkomen van de eitjes en het groeiproces van de jongen goed kunt volgen. Vogels die in hoge nestkasten of uitgeholde boomstammen hun nest bouwen, zijn gebaat bij een trapje van gaaswerk, dat U stevig aan de binnenkant van het blok, naar het vlieggat toe, bevestigt. U voorkomt hiermee dar de ouderdieren ongewild hun eitjes beschadigen.
Nestmateriaal:
Zorg altijd voor voldoende nestmateriaal dat past bij de vogels die U kweekt. Geschikte soorten nestmateriaal zijn onder meer gedroogd gras, hooi, plantenwortels (graspol uitschudden en ondersteboven in de volière leggen), kokosvezel en sisaltouw, gedroogd mos, bladeren, dierenhaar(van konijnen, hond, paarden, en runderen)en kleine takjes. De meeste parkietachtige maken geen nest. Leg een laag vochtige turfmolm of wat vermolmd hout voor ze op de bodem van het nestblok. Dit houdt de eitjes enigszins vochtig, uitdroging is funest en voorkomt tevens dat de eitjes naar de zijkanten rollen. Vernielzuchtige en knaag grage vogelsoorten, voornamelijk de papegaaien, een aantal grote parkieten en kaketoes, hebben er een handje van om hun nestblok naar eigen inzicht te restylen met hun scherpe snavel. Ze gaan hierbij niet altijd even slim te werk, het vlieggat wordt soms zover weggevreten dat het een halfopen nestblok wordt. Ook laten vele ouderdieren de bodem van de nestkast niet met rust. Extra beveiliging, eventueel met hardhout of met wat metalen strippen kan dan uitkomst bieden. Geef dergelijke vogels tijdens de kweekperiode altijd voldoende knaagmateriaal, zoals verse wilgentakjes.
Hoeveel legsels per seizoen:
Veel vogelsoorten broeden slechts één maal per seizoen en laten het daar bij. Anderen soorten, doorgaans de populairste vogels, brengen gewoonlijk meerdere nesten per seizoen groot. Er zijn er ook die veel te vroeg met broeden beginnen. Zodat de jongen in een ongunstig jaargetijde geboren worden, of die tot diep in de herfst doorgaan met broeden tot dat ze er letterlijk bij neervallen. Juist een verkeerde timing en het ongecontroleerd laten broeden van vogel kunnen problemen geven. Door stress of hormoonschommelingen kunnen normaliter zeer vreedzame vogels kannibalistisch gedrag ten aanzien van hun kroost gaan vertonen. Bij andere vogels is er al sprake van een tweede legsel terwijl het jong van het eerste legsel nog in het nest aanwezig zijn, waardoor ze door de verwarde ouders uit het nest worden geworpen. Ook komt het voor dat eitjes onbevrucht blijven of gewoon niet uitkomen of zijn er ouderdieren die hun jongen vroegtijdig aan hun lot overlaten. Zo zijn er tal van problemen op te noemen die kunnen ontstaan wanneer de vogels onbeperkt hun gang kunnen gaan. In het algemeen kunt u uw kweekdieren na het tweede broedsel beter rust geven. U doet dit door alle broedgelegenheden en alle nestmateriaal uit de Volière te verwijderen. Vinden de vogels nu nog een plaatsje om hun bezigheden voort te zetten, dan kunt u de geslachten beter gedurende de rustperiode (herfst en winter)apart huisvesten. Overigens zijn er ook talloze andere oorzaken aan te wijzen die tot problemen rondom de kweek leiden. Hiertoe behoren onder meer het inzetten van te jonge vogels, te weinig rust rondom de Volière of kweekkooien, te veel of te weinig lichtintensiteit en lichturen, de omgevingstemperatuur, weersinvloeden en zelfs het aanbieden van bepaalde soorten voedsel. Een beginnende kweker zou er daarom goed aan doe vooraf zijn licht op te steken bij een ervaren kweker.
De voeding voor en tijdens de kweekperiode:
Voor en tijdens de kweekperiode hebben sommige vogels een wat afwijkende voeding behoefte. Naar welke voedingsstoffen de voorkeur uit gaat, is per soort afhankelijk. Extra calcium kan welkom zijn, maar wanneer de dieren altijd beschikken over voldoende gritmengsel en sepia, hoeft U doorgaans niets extra te geven. Verschillende zaadetende soorten eten tijdens de kweekperiode klein beetjes dierlijke voedsel, zoals kleine insecten en eivoer. Er zijn aardig wat zaadetende vogelsoorten die hun jongen voor een deel, of in de eerste levensdagen zelfs uitsluitend, levend voer of dierlijke eiwitten voeren. Hebt U vogels van deze soorten, dan is het belangrijk dat u ze ruim voor ze gaan nestelen, al kennis laat maken met eivoer en kleine insecten. Wordt met introductie hiervan gewacht tot dat er jongen zijn, dan is de kans dat de ouderdieren het voedsel niet kennen en het dus ook niet aan hun jongen te eten geven. Bedenk dat jonge vogels vaak nog niet zo'n harde snavel hebben als hun ouders. Harde insecten zoals meelwormen en sprinkhanen kunnen ze vaak nog niet goed verteren. Zachte insecten zijn voor jong vogels geschikter. Een goed uitgebalanceerde en afwisselende voeding is altijd van belang, maar is voor de jong dieren letterlijk van levensbelang. Voer niet steeds de zelfde insecten, maar geef ze steeds een portie diverse insecten waar dieren uit kunnen kiezen. Het is namelijk bekend dat een teveel aan bepaalde voedingstoffen evenzeer kwaad kan doen als een tekort, en ieder voederdier en elke plantenvoeding hebben een eigen specifieke samenstelling, eenzijdig voeren werkt ontwikkelingsstoornissen maar ook tal van andere problemen in de hand.
Ringen:
Als beginnend vogelkweker zou u altijd lid moeten worden van een vogelvereniging. U komt dan in contact met andere kwekers, en kunt ervaringen onderling uitwisselen, zodat U er niet alleen voor staat wanneer er zich calamiteiten voordoen. Via de vereniging kunt U ook de voetringen bestellen waarmee uw nakweek geringd moet worden. Voor ieder soort worden er speciale maten uitgegeven, die U bij de nestvogels op een bepaalde leeftijd om de poot kunt schuiven. Op welke leeftijd dit moet gebeuren, hangt af van de soort vogel, maar ook van de individuele groei. Het ringen van de vogels is niet alleen van belang voor kwekers die hun vogels voor tentoonstellingen inzenden of voor kwekers die grote aantallen jonge vogels kweken. Er zijn namelijk vogelsoorten waarvoor bepaalde wettelijke regels gelden, en één ervan is dat ze geringd moeten zijn met een officiéle, door een vereniging uitgegeven vaste voetring. Vogels van die soorten die ondanks deze regelgeving ongeringd door het leven gaan, kunnen hun eigenaar in lastige wettelijke procedure laten belanden. Ook vogelsoorten die vrij gehouden en verhandeld mogen worden, zouden standaard geringd moeten worden. De voetring is namelijk voorzien van belangrijke gegevens, bijvoorbeeld het afgifte jaar, en door deze gegevens blijft de vogel zijn levenlang identificeerbaar. Het is belangrijk dat vogels geringd worden met de juiste maat. (meer info kijk hier) Een te kleine voetring kan later in de poot groeien, terwijl een te grote voetring zeer hinderlijk en soms ook gevaarlijk is voor de vogel. Nieuwe voetringen glimmen vaak en het gebeurt nogal eens dat de ouderdieren deze uit het nest proberen te verwijderen, met jongen eraan vast. U kunt de ringen daarom beter zwart kleuren met een niet giftig middel, zodat ze niet zo opvallen.
Het uitvliegen:
Het tijdstip waarop de jongen uitvliegen, verschilt per soort. Voor alle soorten geldt dat de dieren na het uitvliegen niet direct voor zich zelf kunnen zorgen. Ze hebben hun uiteindelijke verenpak nog niet en zijn gedurende een bepaalde periode nog afhankelijk van de zorg en voeding van hun ouders. In deze periode zijn de jongen erg kwetsbaar. Een plotselinge hevige storm of regenbui kan heel wat schade aanrichten onder dergelijke jonge vogels. Het kan de moeite lonen om een deel van de Volière af te schermen, zodat de jonge vogels kunnen schuilen bij guur weer. Met goede hulp van de ouders, beschutting en voldoende en afwisselende voeding zijn de meeste jonge vogels binnen een paar weken door dit kwetsbare stadium van hun leven heen. Nu kunt U ze desgewenst uitvangen en apart huisvesten. Dit moet zeker gebeuren bij agressievere soorten, die hun(bijna)zelfstandige kroost meestal niet meer in dezelfde ruimte accepteren.
Eieren Schouwen:
Wat is schouwen en waarom is het handig?
Schouwen is doormiddel van een lampje kijken of een eitje bevrucht is. Zo’n Lampje noemen we een schouwlamp/schouwpen (foto 4, foto 5). Er zijn verschillende lampen en pennen te koop. Met een goed zaklampje met een klein glas gaat het ook. Schouwen doet men vanaf de 4 of 5de dag. Men houdt de schouwpen tegen het eitje of als men gebruik maakt van een lamp legt men het ei op de lamp. Hoe donkerder de omgeving is waar je dit doet hoe meer/beter men het ziet. Men ziet nu als het waren de binnenkant van het ei. Als het eitje onbevrucht is ziet men een ovale lichte kleur je zou kunnen zeggen een doorzichtig ei,(foto 1). Voor de zekerheid kunt u nog even wachten en de eieren schouwen op de 7de dag.
Het handige van schouwen is, dat je vroegtijdig in kunt schatten hoeveel jonge vogels er gaan komen. Je kunt de onbevruchte eitjes uit het nestje halen zodat de pop niet voor niets zit te broeden, dit kost alleen maar verloren energie. Ook kun je nu zien wat goed of fout gaat tijdens de kweek. Heb je bijvoorbeeld geen bevruchte eieren dan kan het zijn dat het koppeltje niet heeft gepaard of dat het paren is mislukt. Zijn je eitjes wel bevrucht, maar komen er geen jongen uit, dan ligt de oorzaak waarschijnlijk bij een luchtvochtigheid problemen of een moeder die haar nest te lang heeft verlaten. Voor een volgende kweekronde is dit belangrijke informatie. Eitjes schouwen doe je heel zorgvuldig want de eitjes zijn heel kwetsbaar. Ook hier zijn eierpincets voor in de handel (foto 6). De eitjes kun je ook met de hand pakken het is niet zo dat de pop na het aanraken van de eitjes het nest verlaat.
Kweek 2019:
Het Broedseizoen is voor mij weer begonnen. Alles weer grondig schoon gemaakt, Volière voorzien van nestkastjes en nestmateriaal. De vogels een lekker badje gegeven en nu afwachten wat het gaat doen. Heb hier wat foto’s van de kweekvogels voor dit jaar. Later zal ik foto’s bijplaatsen van hun jonge. Voor de gene die ook aan de gang gaan of al zijn, een goed seizoen toegewenst!
Jonge vogels 2019:
Hier onder zal ik de komende weken steeds nieuwere foto's van jonge vogels plaatsen. Hier een paar nestjes van jonge van vier tot zes dagen oud.
Kweek 2016:
Het Broedseizoen is voor mij weer begonnen. Alles weer grondig schoon gemaakt, Volière voorzien van nestkastjes en nestmateriaal. De vogels een lekker badje gegeven en nu afwachten wat het gaat doen. Heb hier wat foto’s van de kweekvogels voor dit jaar. Later zal ik foto’s bijplaatsen van hun jonge. Voor de gene die ook aan de gang gaan of al zijn, een goed seizoen toegewenst!
Jonge vogels 2016
Hier onder zal ik de komende weken steeds nieuwere foto's van jonge vogels plaatsen. Hier een paar nestjes van jonge van vier tot zes dagen oud.
Nestjes jonge vogels van vier tot acht dagen oud.(2013)
Klik op foto voor groter formaat.
Nestje jonge Groenlingen.
Klik op foto voor groter formaat.
Wat ging er bijna fout?
Afgelopen zomer heb ik twee keer een nestje kwartels gehad wat niet altijd even makkelijk gaat. Meestal doen ze kwartel eieren uitbroeden in een broedmachine. Mijn kwartels zijn echt natuurbroed en deden het met het eerst nest prima. Ik had 3 dagen voor de eitjes uit zouden moeten komen het haantje bij het hennetje weg gehaald. Van de 9 eitjes waren er 8 uitgekomen zonder problemen. Heel leuk om te zien. Bij het tweede nestje eitjes 8 stuks ging het niet zo best. Had het haantje te laat bij het hennetje weg gehaald. Ik kwam in de Volière en de eitjes waren al aan het uitkomen. Bij het eerste nestje hielp het hennetje de eitjes open maken. Dit keer was het niet zo, het haantje was agressief op het hennetje aan het jagen en pikte ook 2 jonge kwartels die net uit het eitje waren gekomen. Heb meteen het haantje eraf gehaald, het hennetje was helemaal van slag, ik dacht dit gaat niet goed komen. Het hennetje keek nergens meer naar om, en heb toen de andere eitjes zelf heel voorzichtig open gemaakt De twee kwartels die aangepikt waren door het haantje maakte het niet zo best, die ik zelf open had gemaakt waren veel actiever. Heb alle 8 de jonge kwartels in een houten bak gedaan met een warmtelamp er boven een doek op de bodem voor wat warmte en grip. Ik had snel wat kuiken meel gehaald en wat op de bodem gestrooid en een laag schaaltje water met knikkers erin gezet, zodat de jongen niet kunnen verdrinken. Een jonge kwartel is ongeveer net zo groot als een hommel. Mocht je dus ooit een nestje krijgen in de Volière zorg dan dat ze niet door het gaas buiten de Volière kunnen. Een klein uurtje later waren de twee aangepikte kwarteltjes overleden, de andere liepen af en toe een beetje door de houten bak. Af en toe zag je ze ook wat van de bodem pikken, onbegrijpelijk hoe snel dit gaat je zag ze met de dag groeien. De 6 overgebleven kwartels bleven als een groepje dicht bij elkaar. Na een kleine twee weken ben ik begonnen met het afbouwen van de warmte lamp zodat ze langzaam aan de buiten temperatuur konden wennen. Ik heb ze in die tussen tijd bij gevoerd met wat zaad krachtvoer/eivoer en kuikenmeel. Ze waren vier weken oud en heb ze toen terug gezet in deVolière bij het hennetje, dit was geen probleem heb dit even afgekeken en toen het haantje erbij gezet. Ze maakte het prima met hun alle en nog steeds. Zo zie je wel dat een ongelukje nog redelijk goed af kan lopen. Ik haal altijd het haantje eraf tegen het uitkomen van de eitjes had dit ook al vaker gehoord. Mocht je dus ook jonge kwartels uit natuurbroed willen, denk dan nog even aan dit stukje. Je ziet wat er kan gebeuren, elke kweek gaat niet 100%.
Hier onder zie je nog wat foto's van de jongen kwartels.
Jonge Chinese dwergkwartels. (natuurbroed)
Uitkomende eieren van de japanse kwartel.
Klik op foto voor groter formaat.
Nestje jonge Kanaries (geboren 20-05-2014).
Klik op foto voor groter formaat.
Nestjes jonge Kanaries (geboren 29-04-2015).DEEL 1
Klik op foto voor groter formaat.
Nestjes jonge Kanaries (geboren 29-04-2015).DEEL 2
Klik op foto voor groter formaat.